jueves, 25 de julio de 2013

EUCLYDES MATOS: L'AMANT PERFECTE... DE LA GUITARRA.

Mai hauria pogut fer aquestes cançons del Chico, si no fos per l'immens suport que significa l’Euclydes Mattos, un cor arrelat a Catalunya però amb connexió directe i constant amb el seu Brasil, amb els seus ritmes que tan bé coneix, amb el so de la seva guitarra, el seu estil d'estimar-la i de prendre-la com una companya de vida, més que com un instrument per a guanyar-se-la.



Euclydes Mattos va començar la seva carrera professional amb amb catorze anys i, encara que va estudiar la carrera de Dret, va decidir dedicar-se exclusivament a la música, a la qual ha consagrat els últims trenta anys. Espanya ha estat clau en la seva trajectòria, ja que aquí s'ha desenvolupat no només com a intèrpret sinó com a compositor, una doble labor que s'ha plasmat en els cinc discos editats fins avui. Prova de la seva versatilitat és la capacitat per tocar tot tipus d'obres i arranjaments per a corda, des de Bach a The Beatles, passant per Baden-Powell.

Neix a Santos (Sâo Paulo/ Brasil).

Inicia els seus estudis als sis anys, tenint com a professor al seu avi matern. Rep formació clàssica, i als setze anys ja dóna recitals per Brasil. Llicenciat al conservatori “Heitor Vila-Lobos” i a la Facultat Catòlica de Dret de Santos, decideix seguir la carrera de músic. Es trasllada a Sâo Paulo, on és contractat per la Companyia de Turisme i a diverses cases nocturnes, entre les quals destaca el “Boca da Noite”, històric bar musical de la nit paulista dels 80, en el qual treballa durant quatre anys. Grava i actua, entre uns altres, amb Vania Basts, Eduardo Gudin, Roberto Menescal, Ana de Hollanda i amb el gran compositor Zé Ketty.

A mitjans del 1992 viatja a Espanya i, a proposta del Consolat General de Brasil a Barcelona (Lauro Moreira), dirigeix un projecte anomenat 'Un Viatge a través de la Música Popular Brasilera', que presenta per tota la península i Balears.

Comença la seva vida professional a Europa. És convidat a tocar en els llocs més prestigiosos; clubs de jazz, cases de cultura, teatres i festivals com el Festival de ‘Músiques del Món' de Navarra, el VII Festival de Rabat i el XXIII Festival Internacional de Asilah al Marroc (2001), el X Festival de Guitarra de Barcelona (1999), I Festival de Música Brasilera de Tenerife (2004), Expozaragoza (2008), cicles diversos de les Fundacions La Caixa i Caja Madrid per tota Espanya (2007, 2008, 2009), Festival de la Medina de Ville de Tunis (2009), Casino de Barcelona, Portugal i per descomptat a Brasil, on és reconegut com a mestre de prestigi internacional i va ser convidat a la commemoració del 464 aniversari de la Ciutat de Santos (2010).



No hay comentarios:

Publicar un comentario